Nyheder

Leasing giver økonomisk fleksibilitet

Vognmandsfirmaet Frederik Christensen i Ringsted har specialiseret sig i kørsel for frøbranchen og kan med sine ni faste chauffører også løse en række andre opgaver i Danmark og Sydsverige. Firmaet  kører med græs og havefrø, frøkasser og pallevarer og transporterer også korn, gødning og foderstoffer samt grus og sten. Containerudlejning er også på programmet. Det er opgaver, der kræver en moderne vognpark, som i firmaets mere end 40-årige levetid er blevet løbende tilpasset. For vognmand Frederik Christensen spiller leasing en væsentlig rolle, når vognparken skal finansiereres. Leasing giver mulighed for, at vognmandsforretningen kan vokse med kunderne.

”Vi kører for et frøfirma, som nu er verdens største, så jeg har også været nødt til at udvide. Vognparken  kal afspejle de stadig større krav, der stilles, og vi skal have mange forskellige typer biler. Derfor er leasing effektivt for os. I gennemsnit leaser jeg en vogn i fem år, nogle gange er perioden lidt kortere andre gange lidt længere,” fortæller vognmand Frederik Christensen.

Både renten og de faste ydelser tæller med, når valget falder på leasing. ”Renten er lav ved leasing, og jeg kan ikke finde den billigere. Samtidig er omkostningerne lave. Ved leasing er det også en fordel, at betalingerne følger udviklingen i bilens værdi”.

Frederik Christensen bruger blandt andet Nordea Leasing som samarbejdspartner, når det gælder finansiering af vognparken, der lige nu består af fem forvogn-anhænger og fem trækkere til sættevogne. ”Jeg har været kunde i same bank i 40 år, og jeg lytter til min bank og min revisor, når jeg skal vælge, hvordan vognparken skal finansieres”, siger Frederik Christensen.

Hvad er leasing?

Populært sagt er leasing et andet ord for at leje. Når du leaser i stedet for at købe, er det ikke dig, der ejer bilen, maskinen eller det driftsmiddel, du nu har valgt at lease. Det er i stedet leasingfirmaet, der er ejeren. Du betaler en leasingydelse til leasingfirmaet – typisk en gang om måneden. Du betaler normalt også en førstegangsydelse eller en engangsydelse til leasingfirmaet. Efter en bestemt periode leverer du driftsmidlet tilbage til leasingfirmaet. Ofte aftales det, at du efter leasingperioden kan overtage driftsmidlet til en værdi, der svarer til restværdien.

Likviditet

Når du leaser i stedet for at købe et driftsmiddel, er fordelen, at dine penge ikke bindes i dyre aktiver, men at de kan arbejde til virksomhedens bedste. Det kan eksempelvis være en fordel, hvis din virksomhed er i vækst. Ved leasing ved du hele tiden, hvor stor en løbende udgift, du har. Hvis du køber en maskine eller et andet driftsmiddel, kan du afskrive skattemæssigt hvert år. Når du leaser, kan du i stedet trække leasingafgifterne fra i skat som en driftsomkostning.

Leasingfirmaet har sikkerhed I driftsmidlet

Når du leaser driftsmidler, ejer leasingfirmaet fortsat driftsmidlet og har derfor fuld sikkerhed i det, du har leaset. Det betyder, at hvis du ikke kan betale de løbende leasingydelser, kan leasingfirmaet tage driftsmidlet tilbage. Hvis du går konkurs, har leasingvirksomheden ret til at tage driftsmidlet tilbage, uden at det skal indgå i konkursboet. Derfor har leasingfirmaet sædvanligvis en god sikkerhed.

Du skal være kreditværdig

Men selvom der er sikkerhed i aktivet, skal din virksomhed selvfølgelig kreditvurderes, før du kan lease. Hvis du leaser en bil, kan leasingfirmaet sikkert relativt nemt sælge den igen, hvis du ikke kan betale leasingydelsen, eller hvis du leverer den tilbage efter leasingperioden.

Men hvis du leaser en speciel maskine, som måske kun din virksomhed kan bruge, er leasingvirksomheden nødt til at være meget sikker på, at du kan betale de løbende ydelser.

Er leasing en god idé?

Når du skal overveje om leasing er den rigtige løsning for dig, skal du tænke på en række forhold. Hvor lang tid skal du bruge driftsmidlet? Er det et driftsmiddel, du gerne vil overtage ved leasingperiodens udløb, og fremgår det af aftalen? Hvad er rentesatsen? Vil du hellere eje, så du eksempelvis kan lave forandringer i driftsmidlet? Har du god likviditet, kan det måske bedre betale sig at købe. Din revisor kan rådgive dig om, hvad du skal vælge med udgangspunkt i din virksomheds situation. Din revisor kender også skattereglerne samt de særlige regnskabsmæssige regler, der gælder for leasing.